Kolagen, czyli białko młodości – dlaczego należy go dostarczać organizmowi

Kolagen, czyli białko młodości – dlaczego należy go dostarczać organizmowi

Ludzki organizm to nie maszyna, dlatego z wiekiem tracimy sprawność, młodość i sprężystość cery.

Jednak nie wszyscy i nie w jednym czasie. Dlaczego? Odpowiedzią na to pytanie jest kolagen – białko produkowane przez nasz organizm, które uznawane jest za jedno z najważniejszych w ludzkim ciele.

W popkulturze jest wiele odniesień do tzw. Źródła Młodości. Twórcy filmów, pisarze czy nawet muzycy odnoszą się w swoich produkcjach do mitycznego źródła, które ma zapewnić nieśmiertelność i zdrowie temu, kto napije się jego wody. Dziś wiemy, że nie istnieje żadne „Źródło Młodości”. Na szczęście nauka odkryła czym jest kolagen, zwany też „białkiem młodości” i jakie niesamowite właściwości posiada.

Czym jest kolagen?

Kolagen to białko, które odróżnia królestwo zwierząt, do którego jako ludzie się zaliczamy, od królestwa roślin. Jest on jednym z głównych składników tkanki łącznej, a w organizmie pełni przede wszystkim funkcje budulcową. Odpowiada za:

  • utrzymanie gładkości, elastyczności, dobrego napięcia i nawilżenia skóry;
  • prawidłowe funkcjonowanie stawów bez dolegliwości bólowych;
  • szybsze gojenie się ran oraz zrastanie złamanych kości;
  • zachowanie elastyczności naczyń krwionośnych, co usprawnia krążenie krwi.

Ludzki organizm produkuje kolagen do 25. roku życia w wystarczających ilościach, by wszystkie procesy, w których bierze udział przebiegały bez zarzutu. Niestety, po tym okresie jego ilość w naszym ciele systematycznie spada, co oznacza, że musimy sami dbać o uzupełnienie jego braków. To ważne, bowiem niedobór kolagenu źle wpływa na nasz organizm. Niedostateczna ilość kolagenu powoduje m.in.:

  • zmiany zwyrodnieniowe stawów;
  • bóle mięśniowe i okołostawowe;
  • krwawienia;
  • ogólnoustrojowe osłabienie;
  • osłabienie kości i złamania;
  • problemy z dziąsłami, paradontozę i wypadanie zębów.

Kolagen wpływa negatywnie na jeszcze jeden aspekt naszego ciała – skórę. Dlaczego z wiekiem nasza cera przestaje być gładka, jędrna i miękka? Ponieważ brakuje w niej kolagenu, który odpowiada za jej dobry i zdrowy wygląd. Z tego powodu warto regularnie suplementować kolagen i na stałe wpisać go do swojego jadłospisu.

Kolagen – jak go dostarczać?

Kolagen, jak każdy składnik odżywczy, można z powodzeniem czerpać z jedzenia. Duże jego ilości znajdują się przede wszystkim w:

  • żelatynie spożywczej;
  • rybach w galarecie;
  • golonce, podrobach;
  • kurzych łapkach;
  • chrząstkach rekina;
  • galaretkach owocowych i warzywnych;
  • galaretkach z nóżek wieprzowych i cielęcych.

Powyższa lista nie nastraja pozytywnie wegetarian, którzy, nawet dla swojego zdrowia, nie sięgną po produkty mięsne. Z drugiej strony, amatorzy mięsa również nie muszą pałać miłością do golonki, cząstek rekina czy kurzych łapek. Co więc robić? Najlepiej sięgnąć po kolagen w innej postaci. Preparaty kolagenowe są łatwo dostępne w aptekach oraz sklepach z suplementami. Istnieją produkty pochodzenia zwierzęcego w tabletkach, płynie oraz proszku, dzięki czemu suplementacja kolagenu jest o wiele prostsza. Co ważne, stosując kolagen w takiej postaci mamy pewność, że dostarczyliśmy organizmowi odpowiednią jego dawkę.

materiał partnera

# Nowości kosmetyczne
 reklama