Kurkuma. Czy wiesz już o niej wszystko?
Kurkuma. Czy wiesz już o niej wszystko?

Przez większość ludzi kurkuma kojarzona jest przede wszystkim z przyprawą. Ale nie jest to jej jedyne zastosowanie. Oprócz tego może mieć dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Na co dokładnie? Jak powinna wyglądać taka suplementacja? Odpowiedzi na te pytania i trochę ciekawostek na temat kurkumy znajdziesz poniżej.

Kurkuma w kuchni. Za co ją kochamy?

Ma ona bardzo szerokie zastosowanie. Może być ważną składową marynaty do mięsa albo po prostu naturalnym barwnikiem. Nadaje intensywny żółty kolor ryżowi, musztardzie, a nawet owsiance i mleku. Kurkuma najczęściej obecna jest w kuchni orientalnej, choć nie tylko tam. Można bez problemu stawiać na nią w swojej codziennej diecie, np. dodawać do herbaty.

Kurkuma na zdrowie. Dlaczego warto po nią sięgać?

Kurkumę możemy suplementować na wiele sposobów. Jedną z opcji jest samodzielne przygotowanie soku lub naparu. Innym sposobem jest po prostu sięgnięcie po gotowy produkt, kurkumę w kapsułkach (np. taką jak tutaj) lub w postaci proszku. Ważne jest przy tym, aby zażywać tylko zalecane dawki przyprawy. Ma ona bowiem silne działanie, niekiedy nawet zbliżone do leków.

Za co jest ceniona? Głównie za jej właściwości przeciwzapalne. Poza tym wzmacnia naszą odporność. Pomaga też w zachowaniu zdrowej wątroby.   

Co jeszcze zawdzięczamy kurkumie? Zaliczona jest ona do naturalnych antyoksydantów, ponieważ chroni komórki organizmu przed oddziaływaniem wolnych rodników. Antyoksydanty równoważą i neutralizują wpływ wolnych rodników, które łączą się z innymi cząsteczkami i prowadzą do uszkodzenia komórek organizmu.

Ma też dobroczynny wpływ na układ krążenia. Wspiera prawidłową pracę serca oraz jakość i produkcję krwi.   

Kurkuma. Czego jeszcze o niej nie wiesz?

Kurkuma odkryta i spopularyzowana została w Azji. Stosuje się ją tam w kuchni i podczas leczenia wielu różnych dolegliwości. W Indiach znana jest jako środek na niestrawność oraz przyspieszający gojenie się ran. Co ciekawe, w lecznictwie wykorzystywana jest już od co najmniej XIX wieku.

U nas początkowo gościła w daniach orientalnych, dziś staje się coraz bardziej wszechobecna. Między innymi dlatego, że poznaliśmy jej dobroczynne działanie. Jak jest uzyskiwana? To ekstrakt kłączy ostryżu, czyli byliny z rodzin imbirowatych. Wyróżniamy wiele rodzajów tej rośliny. Niektóre z nich są źródłem barwników, inne pełnią funkcję kwiatów ozdobnych.

# Nowości kosmetyczne
reklama