Zacznijmy od tego, czym jest primer. Najprościej rzecz ujmując, to produkt, który umożliwia stworzenie bezpiecznej i trwałej stylizacji. Jego głównymi zaletami są:
Aby uzyskać najlepszy efekt, primer należy aplikować bezpośrednio po zmatowieniu i odtłuszczeniu płytki paznokcia.
Primer kwasowy i primer bezkwasowy to dwa rodzaje podkładów stosowanych w procesie polimeryzacji, które różnią się składem chemicznym i właściwościami. Obydwa z nich znajdziesz m.in. w aktualnej ofercie Indigo Nails – https://www.indigo-nails.com/preparaty-pomocnicze/primery.
Poniżej omówimy po krótce, czym się różnią od siebie te dwa z pozoru identyczne produkty.
Primer kwasowy to produkt do zadań specjalnych. Jest on stosowany do utrzymania stylizacji paznokci poprzez zwiększenie przyczepności żelu lub lakieru hybrydowego do naturalnej płytki paznokcia. Składa się z kwasu metakrylowego lub kwasu cytrynowego, które działają na paznokcie, odsłaniając ich warstwę zewnętrzną. W ten sposób primer kwasowy usuwa warstwę tłuszczu i innych zanieczyszczeń z płytki paznokcia, co umożliwia lepsze przyleganie produktu hybrydowego. Wadą primeru kwasowego jest to, że może powodować uczucie pieczenia lub dyskomfort u niektórych osób. Ponadto zdarza się, że zwiększa on ryzyko uszkodzenia naturalnej płytki paznokcia.
Primer bezkwasowy jest bardziej łagodny i przyjazny dla paznokci. Zawiera substancje aktywne, które zapewniają lepszą przyczepność produktu hybrydowego do płytki paznokcia bez konieczności stosowania kwasów. Primer bezkwasowy jest lepszy dla osób o wrażliwej skórze i paznokciach, ponieważ nie powoduje uczucia pieczenia ani dyskomfortu. Ponadto nie niszczy on naturalnej płytki paznokcia, dzięki czemu można stosować go bez obaw o uszkodzenia.
Na koniec warto dodać, że stosowanie mocniejszego primera w wersji kwasowej nie jest zawsze koniecznie. Używanie go „na wszelki wypadek” może sprawić, że efekt końcowy będzie odwrotny od zamierzonego. Wniosek jest więc prosty, jeśli nie ma podstaw do korzystania z primera kwasowego (np. wymagająca płytka), należy wybrać delikatniejszą, bezkwasową wersję.